Ontspanningstherapie

Ontspanningstherapie


OntspanningstherapieSoms is er sprake van lichamelijke klachten zonder dat er bij medisch onderzoek een duidelijke oorzaak gevonden wordt.
Deze klachten kunnen verband houden met psychische overbelasting zoals bij grote werkdruk, verlies van dierbaren, conflicten (thuis of op het werk) en andere emotionele gebeurtenissen. Men noemt dit ook vaak stress-klachten. Wij noemen dit psychosomatische klachten (psychisch=geestelijk, somatisch=lichamelijk) d.w.z. het zijn lichamelijke klachten die worden veroorzaakt of in stand worden gehouden door psychosociale factoren. Deze klachten kunnen zich uiten als: algehele vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten, nek- en rugklachten, hoofdpijn, benauwdheid, druk op de borst, hartkloppingen, maag- en buikklachten, duizeligheid en tintelingen in armen en/of benen, hyperventilatie.

Deze lichamelijke klachten gaan vaak gepaard met lusteloosheid, prikkelbaarheid, niet tot rust kunnen komen, niet kunnen stilzitten, angstgevoelens, slaapstoornissen, piekeren en concentratiestoornissen. Het is ook weleens omgedraaid; door ernstige lichamelijke klachten (levensbedreigende ziekte, ernstig gehandicapt worden, chronisch ziek zijn) kunnen er geestelijke problemen ontstaan op het vlak van verwerking en acceptatie. Dit noemen we somato-psychische klachten.

Wat kunt u hieraan doen?
Belangrijk is het inzicht in het ontstaan van de klachten door voorlichting en uitleg. Daarnaast bestaan er een aantal methoden om te leren ontspannen d.w.z. het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning weer herstellen en het (weer) kunnen luisteren naar je eigen lichaam. Dit vatten we samen onder de term: ontspanningsoefeningen. Samen met uw therapeut werkt u aan uw eigen herstel. Soms is er een combinatie nodig van ontspanningsoefeningen, massage en spierversterkende oefeningen om weer “goed in je vel” te komen.

Social media

Facebook
Facebook

Disclaimer

Niets van deze site mag worden gekopieerd, gereproduceerd, openbaar gemaakt, gebruikt of verspreid worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Lijf en Leven Ede BV.