Wanneer naar de fysiotherapeut?
De fysiotherapeut helpt u bij lichamelijke problemen met houding en bewegen, zoals klachten van spieren, pezen en gewrichten. De problemen kunnen plaatselijk zijn zoals een verkrampte spier, een stijf gewricht, en hebben dan invloed op het bewegen. U bukt moeilijk, u heeft pijn bij traplopen, of u haalt verkeerd adem. Dit kunt u ook ervaren bij alledaagse activiteiten: rugpijn en moeheid in de loop van de werkdag of steeds terugkerende sportblessures.
Fysiotherapie is ook belangrijk voor of na operaties, zoals nieuwe heup, nieuwe knie of na ernstige trauma’s. Algemeen geldt: beter voorbereiden, geeft sneller herstel!
Ook helpt de fysiotherapeut bij spanningsproblemen die lichamelijke klachten veroorzaken zoals hyperventilatie en spanningshoofdpijn. En uiteraard bij ernstige en chronische aandoeningen zoals COPD, Diabetes, Ischias, Vaatlijden, Osteoporose (botontkalking) en Hartaandoeningen. Voldoende bewegen en gerichte training kunnen het verloop van de aandoening positief beïnvloeden. Tenslotte helpt fysiotherapie bij de voor- of nabehandeling bij kanker, tijdens de chemo- of bestralingsperioden of na operaties met soms ernstige gevolgen.
Behandeling door de fysiotherapeut
De fysiotherapeut vraagt bij het eerste bezoek naar uw klachten (anamnese) en doet een lichamelijk onderzoek. Samen met u wordt een behandelplan opgesteld waarin we het einddoel en de vermoedelijke duur van de behandeling vastleggen. De behandeling kan plaatselijk zijn: spieren masseren, gewrichten bewegen. Maar ook gericht op het verbeteren van een beweging: op de juiste manier tillen, traplopen, ademen of met het hoofd draaien. Het uiteindelijke doel is het beter uitvoeren van activiteiten zoals werken met een pc, naar de wc gaan, stofzuigen, wandelen of sporten.
Een behandeling bestaat dus meestal uit handelingen door de therapeut zelf (massage, gewrichten losmaken), activiteiten door uzelf (zoals oefeningen, aanpassen belasting) en adviezen en leefregels. Indien noodzakelijk neemt de fysiotherapeut contact op met uw huisarts of specialist. Bijvoorbeeld wanneer er onvoldoende medische informatie beschikbaar is of in het geval van complicaties. Het aantal noodzakelijke behandelingen is afhankelijk van de klacht en de ernst ervan.
De opleiding tot fysiotherapeut is een vierjarige Hbo-opleiding. Niet iedereen mag zich fysiotherapeut noemen: een fysiotherapeut is namelijk geregistreerd in het BIG-register, waardoor het een beschermd medisch beroep is. Net als een arts. De Inspectie voor Gezondheidszorg controleert de fysiotherapeuten, maaro ook de beroepsorganisatie (KNGF) bewaakt en bevordert voortdurend de kwaliteit.
De meest voorkomende therapieën (apart of gecombineerd) zijn:
Bewegingstherapie. Deze behandelmethode wordt ook wel oefentherapie genoemd en is de belangrijkste pijler van de fysiotherapie. Doel ervan is bijvoorbeeld het beïnvloeden van de bewegingsmogelijkheden van gewrichten, het vergroten van de spierkracht, het aanleren van een betere houding, een beter evenwicht of een betere ademhalingstechniek en het leren ontspannen. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van trainingsapparatuur. Voor een goed resultaat is thuis oefenen essentieel.
Massage is al eeuwen een behandeling tegen pijn. Het doel van massage is, naast pijn dempen, het bevorderen van de bloedsomloop in de weefsels en het verminderen van de spierspanning.
Fysiotechniek. Onder fysiotechniek valt onder ander ultrageluidtherapie. Deze techniek wordt vooral ingezet om weefsels te laten herstellen en pijn te verlichten.
Klik hier voor de aanvullende informatie over klachten en aandoeningen.
Meer informatie over onze vestigingen: Fysiotherapie Ede, Fysiotherapie Veenendaal en Fysiotherapie Vianen