Dry needling

Dry needling

Wat is dry needling?

Met dry needling behandelen wij myofasciale triggerpoints (pijnlijke punten/knopen) in de spieren. Hierbij wordt een steriele, niet-holle naald door de huid heen in het triggerpoint geprikt. Dit wekt in de spier een reflex op: de Local Twitch Response (LTR). Dat is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels, die er voor zorgt dat de spier meteen weer ontspant. Een LTR voelt als een plaatselijke kramp. Vaak voel je ook precies het uitstralingsgebied van het betreffende triggerpoint. Een groot voordeel van dry needling is dat de spierstofwisseling, die door aanwezigheid van triggerpoints ernstig gehinderd werd, meteen gaat herstellen.

Dit wordt ook gevoeld: het wordt warm van binnen. Het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint in stand gehouden werd verdwijnt. De meeste mensen ervaren dry needling als onprettig. Het is ook géén pijnvrije techniek, hoewel de meeste mensen het redelijk tot goed kunnen verdragen. Maar het effect van een dry needling behandeling is meestal zo goed, dat het toch de beste manier is om blijvend van triggerpoints af te komen. De werking van deze behandeling is inmiddels met wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

De symptomen van een myofasciaal triggerpoint zijn:

  • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
  • Myofasciale pijn varieert van een zwaar, zeurend of drukkend gevoel tot een doof of tintelend gevoel, maar kan ook zeer heftig en stekend zijn.
  • Bewegingsbeperking en/of stijfheid
  • Verminderde kracht in de spier
  • Gevoelige huid
  • Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
  • Hoofdpijn bij nek/schouderklachten
  • Vermoeidheid

Herkent u deze symptomen? Dan is de kans groot dat dry needling helpt bij het verminderen van de klachten! Na onderzoek wordt bepaald of dry needling een zinvolle behandeling voor u is. De behandeling wordt als reguliere behandeling fysiotherapie vergoed.

Social media

Facebook
Facebook

Disclaimer

Niets van deze site mag worden gekopieerd, gereproduceerd, openbaar gemaakt, gebruikt of verspreid worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Lijf en Leven Ede BV.