Longrevalidatie eerstelijn

Longrevalidatie eerstelijn

Deze vorm van revalidatie kan alleen als opname in een longrevalidatiecentrum niet lukt of gewenst is. 

De duur van dit programma is 3 tot 6 maanden. We starten de revalidatie met individuele afspraken en daarna volgt er tweemaal per week een groepsbehandeling. U wordt multidisciplinair begeleid door de longarts, COPD-verpleegkundige, de fysiotherapeut, de diëtist en de huisarts. Bij psychosociale problematiek kan via de longarts een gezondheidspsycholoog ingeschakeld worden.

Er zijn twee verschillende mogelijkheden van aanmelden, namelijk via uw longarts of uw huisarts. De benodigde tests zijn dan al gedaan en u kunt direct bij ons starten. Of u komt uit uzelf: als blijkt dat er ernstige klachten zijn gaan wij dan samen met u ,de huisarts en de longarts overleggen voor welke vorm van revalidatie u aangemeld gaat worden en welke tests alsnog gedaan moeten worden. Soms komt uit het onderzoek en het gesprek naar voren dat het voor u beter is om naar een Longrevalidatiecentrum te gaan voor een intensievere revalidatieperiode.

Inhoud van de revalidatie in het kort:

De inhoud van de revalidatie bestaat uit conditietraining, krachttraining, ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, het aanleren van een gezonde leefstijl en het leren omgaan met beperkingen.

Doel van deze revalidatieperiode is het creëren van een opwaartse spiraal. Door het vergroten van uw uithoudingsvermogen en kracht is er een afname van benauwdheid tijdens inspanning. U gaat efficiënter ademen, uw ademspieren worden sterker en er is een effectiever zuurstofgebruik door de spieren.

Ook is er een afname van het aantal longaanvallen en deze worden ook minder intens. Hierdoor gaat u weer actiever in het leven staan, krijgt u een verhoging van het algemeen welbevinden, en weer meer zelfvertrouwen! Op deze manier vertragen we samen de achteruitgang van de longfunctie. Bij milder COPD of Astma komt u in aanmerking voor een Beweegprogramma van 3 maanden. Dit is gericht op training voor een betere conditie en kracht, op zelfmanagement en op veranderen van leefstijl.

Klik voor meer informatie op het Longfonds logo.

 

Social media

Facebook
Facebook

Disclaimer

Niets van deze site mag worden gekopieerd, gereproduceerd, openbaar gemaakt, gebruikt of verspreid worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Lijf en Leven Ede BV.