Ademhalingstherapie

Ademhalingstherapie

Ademhalingstherapie

Natuurlijk denken we in de eerste plaats aan longaandoeningen als astma, bronchitis en COPD (chronische obstructieve longziekten) als we het hebben over ademhalingstherapie.

Het is belangrijk een juiste ademhalingstechniek te hebben om een benauwdheidsaanval te kunnen opvangen en een goede hoesttechniek te beheersen. En een goede ademhaling tijdens inspanning is nodig om aan je conditie te kunnen werken.

Kinderen: Naast de volwassen longpatiënt zijn er ook veel (soms heel jonge) kinderen met ademhalingsproblemen. Hierbij is het belangrijk dat de ouders een aantal technieken leren van de fysiotherapeut om ook zelf wat voor hun kind te kunnen doen, om goede adviezen en voorlichting te krijgen over bijvoorbeeld saneren, maar ook over de manier van inhaleren van de medicijnen, of de keuze van een sport voor hun kind.

Een eenduidig advies is voor volwassenen en kinderen belangrijk; daarom onderhouden wij contacten met de longartsen en de longverpleegkundigen van het ziekenhuis

Naast de ademhaling speelt het op peil brengen van de conditie altijd een rol in de aanpak door de fysiotherapeut, iets wat ook in de richtlijn Astma/COPD-behandeling terug te vinden is.

Het zijn niet alleen longpatiënten die ademhalingstherapie nodig hebben. Ook bij de nabehandeling van forse operaties aan/in de borstkast (thorax-operaties) of kneuzingen van de ribben, is ademhalingstherapie soms nodig. In tegenstelling tot vroeger speelt bij de hyperventilatieklachten de ademhalingstherapie geen grote rol meer, zie hiervoor het onderwerp: ontspanningstherapie.

Social media

Disclaimer

Niets van deze site mag worden gekopieerd, gereproduceerd, openbaar gemaakt, gebruikt of verspreid worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Lijf en Leven Ede BV.