‘Nieuwe generatie’ rugklachten bij jongeren

‘Nieuwe generatie’ rugklachten bij jongeren

computer-15812_1280‘Nieuwe generatie’ rugklachten bij jongeren

Agnita Vernooij (Oefentherapeut Cesar) heeft zich verdiept in de houdingsproblematiek als gevolg van het vele zitten op de (groeiende) wervelkolom, en heeft geleerd hoe zij afwijkingen aan de wervelkolom kan opsporen en behandelen. En vooral: klachten kan voorkomen door een juiste houding aan te leren.

Tegenwoordig leven we in een snelle maatschappij die altijd in beweging is. Maar dat geldt steeds minder voor ons lichaam zelf. We zitten steeds vaker stil met alle gevolgen van dien. En dan hebben we het niet alleen over volwassenen; ook onze jeugd zit steeds meer stil. Meestal achter een of ander scherm.

Zitten is een inactieve houding waarbij de zwaartekracht ons naar voren trekt, waardoor de rug vaak buigt. Dit heeft tot gevolg dat de wervelkolom steeds meer moeite heeft om in haar natuurlijke S-vorm terug te keren. Met als gevolg afwijkingen in de stand van de wervels, en afwijkingen van de tussenwervelschijven en het ruggenmerg. Op den duur kan dit resulteren in rugklachten en -pijn en een lagere belastbaarheid van de rug.

De afgelopen 20 jaar zijn we door het ruime aanbod aan beeldschermen (tv, pc, laptop, tablet, smartphone) steeds meer gaan zitten, en vooral de jeugd heeft er last van dat de wervelkolom onvoldoende in een juiste stand kan uitgroeien. Niet alleen leidt dit onder deze groep tot een slechte (gebogen) houding maar vroeg of laat ook tot aanzienlijk meer klachten aan de wervelkolom.

Wilt u hier iets tegen doen, voor uzelf, of voor uw dochten of zoon, of heeft u vragen of wilt u advies over een juiste houding? Mail naar agnita.vernooij@lijfenleven.com, of neem contact op met de praktijk en vraag naar Agnita Vernooij.

Social media

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us

Disclaimer

Niets van deze site mag worden gekopieerd, gereproduceerd, openbaar gemaakt, gebruikt of verspreid worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Lijf en Leven Ede BV.