U beweegt veel minder dan goed voor u is. Wist u dat 55 % van de mensen in Nederland niet voldoen aan de norm voor gezond bewegen? Dat is tenminste 5 dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen. Dit hoeft dus niet meteen hardlopen te zijn. Regelmatig bewegen heeft een gunstig effect op de algemene gezondheidstoestand. Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten, osteoporose, diabetes mellitus type II, dikke darmkanker, angst en depressie.
Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog leuk ook. Dit geldt voor jong en oud, chronisch ziek of niet. Meer bewegen is juist ook voor mensen met en chronische aandoening een goed idee. U zult zien dat u zich een stuk prettiger voelt als u regelmatig in beweging komt en blijft.
Waarom bewegen bij de fysiotherapeut?
Wij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een verminderde belastbaarheid van hun lichaam, van chronisch zieken en van ouderen. We leveren maatwerk en stellen een programma op dat precies op uw kunnen is afgestemd. U heeft het misschien al vaak op eigen houtje geprobeerd maar telkens lukt het niet en heeft u weer een terugval. Of het lukt gewoon niet om zelf de motivatie vast te houden. We hebben voor u voor een aantal aandoeningen de voordelen van bewegen op een rijtje gezet:
Artrose en bewegen
Door beweging wordt kraakbeen ‘wakker gemaakt’ en behoudt het zijn functie. Kraakbeen werk als een spons, die bij druk wordt leeggeperst en zich daarna volzuigt met gewrichtsvloeistof. Op die manier krijgt het kraakbeen de nodige voedingsstoffen. Beweging helpt zo de voedselvoorziening van het kraakbeen. Dat gewrichten ‘slijten’ door beweging is dus een misverstand! Spieren, pezen en banden rondom het gewricht kunnen het gewricht ondersteunen en mee helpen om schokken op te vangen. Door regelmatige lichamelijke activiteit kunt u deze weefsels versterken. Naast de lichamelijke gevolgen van bewegen, kunt u meer vertrouwen krijgen in uw eigen functioneren want u kunt gewoon meer. Met een beetje inspanning zorgt u er zelf voor dat u lang zelfstandig kunt blijven wonen en voor uzelf kunt blijven zorgen. Door uw lichamelijke conditie op peil te houden bent u beter bestand tegen ongelukkig uitglijden en vallen.
Bewegen en osteoporose
Mensen die regelmatig hun botten belasten, houden deze langer sterk. Verzwakking van botten gaat samen met het ouder worden. Maar regelmatige lichaamsbeweging kan dit proces afremmen. Botten kunnen zich namelijk aanpassen aan de eisen die aan hen worden gesteld. Dit aanpassingsvermogen behoudt u grotendeels tot op hoge leeftijd. Ook spieren worden onderhouden door regelmatige lichaamsbeweging. Uw lenigheid en behendigheid hebben daar veel baat bij. Dit helpt om vallen en misstappen te voorkomen. Juist een wervelbreuk of een gebroken heup kunnen snel ontstaan als u osteoporose heeft en valt. Het effect van bewegen wordt duidelijk als we kijken naar mensen die lange tijd aan bed zijn gekluisterd. In een half jaar tijd kunnen zij, door niet te bewegen, 30% bot verliezen. Als u osteoporose heeft, is het daarom extra van belang om regelmatig te bewegen. Osteoporose kan niet genezen, maar het kan wel worden afgeremd. Door regelmatig in beweging te komen, kunt u er zelf aan bijdragen dat u nog lang voor uzelf kunt zorgen en niet hulpbehoevend wordt.
Bewegen en depressie
Regelmatig bewegen is, naast behandeling met medicijnen of gesprekken, voor mensen die een depressie hebben, zeer aan te raden. Het versterkt uw lichamelijke conditie en het voelen van verbetering daarvan geeft energie en bevordert uw genezing. Verschillende zintuigen worden aangesproken (horen, zien en voelen). Ook wordt het sociale contact gestimuleerd. Uw kennissenkring kan zich op deze manier uitbreiden. Daarnaast wordt u van bewegen lichamelijk moe, waardoor u beter slaapt.
Bewegen en diabetes
Bij mensen die regelmatig bewegen verbetert de werking van insuline. Als u ouderdomsdiabetes heeft, kan dat soms betekenen dat u het gebruik van tabletten kunt verminderen. Het moeten spuiten van insuline kan eventueel worden uitgesteld. Voorwaarde is wel dat u regelmatig beweegt: dagelijks tenminste 30 minuten matig intensief. Overgewicht heeft een nadelige invloed op insuline. Gewichtsvermindering verbetert de werking van insuline. Regelmatig bewegen is daarom een uitstekende manier om uw gewicht onder controle te krijgen en te houden. De rol van beweging in de behandeling van diabetes wordt nog te vaak vergeten. Naast voeding en insuline of tabletten is regelmatige lichamelijke activiteit de derde pijler waarop een goede behandeling van diabetes berust.
Bewegen en lage rugpijn
Bewegingsactiviteiten kunnen een rol spelen in het verbeteren van het uithoudingsvermogen en de kracht van spieren die de wervelkolom ondersteunen. De grootste nadruk ligt op een verbetering van de rug- en met name de buikspieren, maar andere spieren mogen zeker niet vergeten worden. Door versterking van deze spieren kan de belastbaarheid van de rug worden vergroot. Door conditieverbetering en ontspanning leert u beter omgaan met de aanwezige pijn. Samen met andere activiteiten ondernemen, zorgt voor een dosis gezonde afleiding. Hoe vervelend het ook is, pijn kan aanwezig zijn tijdens bewegingsactiviteiten. Dit is echter geen reden om niet door te gaan met bewegen. In overleg met uw arts, fysiotherapeut of sportbegeleider kunt u een schema opstellen waarmee u uw activiteiten geleidelijk opbouwt. Alleen als de pijn zeer ernstig wordt of als u krachtsvermindering bemerkt, kunt u een stapje terug doen. Anders moet u echt proberen door te zetten. De Engelse uitspraak ‘no pain, no gain’ (geen pijn, geen winst) is hier op van toepassing!